Elismert tanítónk emlékére…

Baranyi István 1932-2020

Baranyi István 1932-ben született Szilágyin.

A 1952-ben végzett a tanítói középiskolában Szabadkán, majd 1978-ban ugyanebben a városban a Pedagógiai Akadémián tanítói diplomát szerzett.
1953 és 1994 között a bácsgyulafalvi Kis Ferenc Általános Iskola elismert tanítója volt.
Hivatása iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint a számos elismerés, dicséret és díj, melyeket a tanításban töltött évtizedek alatt kapott. Ilyenek többek között a zombori Vöröskörösztben elért eredmények. Továbbá hosszú éveken át aktív tagja volt a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek. A zombori Kultúrközpont és a vajdasági Környezetvédelmi tanács diplomáját is átvehette. 1983-ban 4000 fenyőfacsemete telepítését és későbbi gondozását valósította meg. Ezért a kimagasló eredményért megkapta az oktató-nevelő intézet esztétikai-higiéniai elismerését. Ma is az ő jóvoltából az iskola udvarát egy 15 méter magas Ginkgo biloba fa ékesíti. Mindezen eredmények mellett elismerést kapott a közösség fejlesztéséért, a közösségi életben és a szociális munkában való részvételéért. 1985-ben a zombori község Tanügyi tanácsa Novemberi díjjal jutalmazta a tanításban elért sikeres munkájáért. 2008-ban elismerésben részesítette a bácsgyulafalvi Önkéntes Tűzoltó Testület a hosszú éveket átölelő lelkes munkájáért, mint az egyesület titkára. 2010-ben könyv- és ajándékcsomagot vehetett át az idősekről való gondoskodásban elért eredményeiért, valamint a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvény megalapításáért, illetve az ebben harminc éven át való részvételéért.
Mindezen sikerek mellett kiváló tanító volt. Hivatását magas színvonalon művelte. Szerette, amit csinált, lelkesedése mindig töretlen volt. A közösség, melyben élt, elismerte és szerette, emellett kollégai és tanítványai tiszteletét is magáénak tudhatta. Tanulóit arra ösztönözte, hogy jó emberek legyenek, hogy tanuljanak saját hibáikból, hogy segítőkészek legyenek, hogy mindent el tudnak érni szorgalommal és kitartó munkával, hogy tiszteljék és óvják a természetet, az embereket, így olyan felnőttekké válnak majd, akiknek tetteiről mások példát vehetnek.

Baranyi István tanító bácsi mindig iskolánk tagja marad, emlékeinkben örökké élni fog.
Az iskola dolgozói