У ЧАСТ СЛАВНОМ УЧИТЕЉУ

Иштван Барањи 1932-2020

Иштван Барањи рођен је у Свилојеву (1932-2020.).

Средњу учитељску школу је завршио 1952.год у Суботици, а дипломирао на Суботичкој Педагошкој Академији 1978.год.Био је на далеко познат учитељ у ОШ „Киш Ференц“ у Телечки,од 1953. год. до 1994. год.
За време свог радног века добијао је разна признања, похвале и награде:за рад и остварене резултате у Црвеном крсту Сомбор, за дугогодишње ангажовање у КУД „Петефи Шандор“Телечка, Диплома Културне заједнице општине Сомбор, Диплома од Савета за заштиту животне средине Војводине, за изванредне резултате у Акцији естетско-хигијенског уређивања васпитно-образовних установа. ( 1983. год. за одгој 4000 јелки).Данас школско двориште краси 15m висока “Гинко билоба”, похвалнице за развијање заједнице, заучествовање у друштвено-корисном раду, за активност у социјално-заштитном раду, Новембарска награда (1985.год.)од Просветног савета општине Сомбор за остварени резултат у учитељском раду, Захвалница од Ватрогастног друштва Телечке за многогодишњи рад у организацији као секретар. (2008.год), поклон пакет и поклон књига за ангажовање у акцији „брига о старима „ и за оснивање и 30 година рада у реализацији програма „ Сунчана јесен живота“. 2010.год.

У свему томе је успео,јер је много знао, волео оно што је радио и био посвећен свом селу, свом послу и својим ученицима. Научио их је како да буду добри људи, да уче на својим грешкама, да буду спремни помоћи, да све могу постићи својим трудом и радом, да науче да поштују и чувају природу, да поштују све људе, да буду неко о чијим добрим делима ће се причати.

Учитељ Иштван Барањи остаће у лепом и топлом сећању.
Kолектив Школе Телечка